vineri, 2 noiembrie 2018

Iarmaroace în județul Bacău pe la 1877-1878


Comuna Moinești: 5 Martie, 23 Aprilie, 29 Maiu, 26 Oct., 6 Decembre. 

Sursa: Biblioteca Digitală Cluj.

miercuri, 8 august 2018

Constantin Dinu Brătianu și Moineștiul


„.....După susţinerea cu success a examenului de bacalaureat, Constantin Dinu Brătianu se înscrie şi urmează cursurile şcolii de Poduri şi Şosele din Bucureşti. Îşi va continua pregătirea în domeniul ştiinţelor exacte – potrivit dorinţei tatălui său, de altfel ca şi cei doi fraţi, Ionel şi Vintilă – la Paris, unde frecventează şi absolvă Şcoala Superioară de Mine. În 1890 a primit o interesantă şi tentantă ofertă din partea inginerilor Anghel Saligny şi George Duca pentru a lucra pe şantierul marelui pod ce se construia între Feteşti şi Cernavodă. Reîntors în ţară, lucrează la coordonarea lucrărilor de exploatare a zacamintelor petroliere de la Solonţ, localitate în judetul Bacău. Ia parte la instalarea primelor sonde de la Moineşti şi la construcţia căii ferate care se monta pe Valea Tarcăului. În domeniul feroviar va fi unul dintre constructorii podurilor de cale ferată amplasate între localitatile Barboşi şi Brăila”, ne-a declarat profesorul de istorie Constantin Moraru.”

Mai multe despre viața lui Constantin Dinu Brătianu aflați aici

sâmbătă, 7 iulie 2018

Medicul chirurg Ioan Filip



„Medicul chirurg Ioan Filip, la nouă decenii. Cine nu a auzit de medicul chirurg Ioan Filip, apreciat director al Spitalului Militar gălăţean până după Revoluţie, apoi profesor universitar? Mâine, 8 iulie, domnia sa împlineşte rotunda vârstă de 90 de ani, dintre care trei decenii oferite pacienţilor salvaţi în sălile de operaţie ale mai multor spitale civile şi militare. În semn de preţuire, Filiala Judeţeană Galaţi "General Eremia Grigorescu" a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere "Al. I. Cuza" a propus Primăriei municipiului nostru acordarea titlului de Cetăţean de Onoare pentru colonel (rtr) dr. Ioan Filip.
Medicul "este o personalitate medicală recunoscută, la nivel local şi naţional, atât în sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, cât şi la nivelul comunităţii gălăţene", scrie în propunerea de acordare a titlului, semnată chiar de preşedintele filialei asociaţiei, gral. bg. (rtr) Constantin Antohe.
Născut la Moineşti, absolvent al Liceului Militar ieşean, cu bacalaureatul amânat, din cauza războiului, la ´48, absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, apoi, tot la Medicină, al Universităţii Bucureşti, Ioan Filip a devit în 1961 medic specialist.
A petrecut câţiva ani pe funcţia de ajutor medic şef la Şcoala militară de piloţi de vânătoare Tecuci, apoi a fost medic şef batalion pe Aerodromul Tecuci, după care a ocupat aceeaşi funcţie la Regimentul Aviaţie, în acelaşi municipiu.
La Facultatea de Medicină Bucureşti, a lucrat ca medic specialist chirurg. Din 1969, a fost chirurg la Policlinica Municipală Galaţi şi a predat la Şcoala Tehnică Sanitară de aici.
Foarte important, lăsând în urmă un re/nume bun, a fost, între 1985 şi 1991, comandant-director al Spitalului Militar din oraşul nostru. Câţiva ani, a coordonat construcţia şi dotarea secţiilor acestui spital, nou înfiinţat într-o fostă cazarmă (cu ocazia măsurilor luate după invadarea Cehoslovaciei), a clinicii şi laboratoarelor. După cutremurele din ´77 şi ´86, s-a îngrijit de reparaţiile majore ale clădirii.
Şi după pensionare, a continuat, vreme de trei ani, să opereze acolo. Între 1991 şi 1996, a fost lect. univ. la disciplina Medicină Legală, la Facultatea de Drept a Universităţii Danubius Galaţi.
"Un mare număr de cetăţeni din judeţ şi-au manifestat recunoştinţa public de nenumărate ori pentru calitatea serviciului medical, omenia şi comportarea personalului condus de dl Filip - civili, militari, veterani", se precizează în propunerea de acordare a titlului de Cetăţean de Onoare.
Vorbitor de germană, franceză şi engleză, medicul este şi autor a numeroase articole ştiinţifice publicate.
La mulţi ani, domnule doctor!”