duminică, 15 noiembrie 2015

Lucăceştiul de altădată - un reportaj de Petru Vintilă (1963)



Pe aceste meleaguri sondorii coborau în puţuri cu burduful. 
Iată-mă din nou la Lucăceşti. Am mai fost aici de câteva ori: prima dată prin 1948 sau  '49, când pe aceste locuri de la marginea Moineştilor încă nu era construit micul oraş nou al petroliştilor; am revenit prin 1952, pe urmă încă o dată în 1955, apoi în 1959 şi în sfârşit astăzi, în dimineaţa zilei de 18 noiembrie 1963.

La început, înainte de a se şti că în această regiune se găsesc uriaşe rezervoare de ţitei, (pământul avea aici înfăţişarea bucolică a locurilor a căror esenţială raţiune este agricultura) livezile cu pruni, fâneţele şi satele răsfirate în lungul văilor sunt mai totdeauna singurele lucruri care îţi atrag atenţia.

Ciopoarele de oi şi vitele scoase la păscut, printre pruni şi fagi, sunt în astfel de locuri o prezenţă cu totul calmă şi obişnuită, până când echipele de geologi descoperă că sub râul cu păstrăvi şi sub  dealurile cu pruni brumării stă de milenii, ca un fluviu încremenit sau ca o mare vâscoasă, ţiţeiul. Din clipa ceea locurile în adâncul cărora a fost descoperit noul zăcământ de ţiţei îşi schimbă radical înfăţişarea.

 Apar o mulţime de copaci metalici, neobişnuiţi, de o geometrie precisă, mult mai zvelţi şi mai înalţi decât prunii şi fagii din împrejurimi, apar conductele groase, lungi de foarte mulţi kilometri, apar cablurile subţiri, prin care aleargă, într-un fulger neîntrerupt, curentul electric de înaltă tensiune, apar instalaţiile de foraj, motoarele, barăcile muncitorilor, şi toate acestea la un loc conferă peisajului acea înfăţişare industrială atât de specifică zonelor petroliere.

S-au scris mii de pagini despre îngrozitoarea şi neomeneasca muncă a celor care au săpat primele puţuri de petrol. Închipuiţi-vă o fântână adâncă de treizeci, patruzeci sau chiar cincizeci de metri.  Aci plutea ca un corb negru nu numai pericolul prăbuşirii straturilor de pământ, ci şi primejdia conjugată a exploziei gazelor, a incendiilor şi a asfixiei. Totdeauna singur, omul cobora legat cu o funie în acest îngrozitor mormânt vertical. La gura puţului erau patru oameni care pândeau fiecare mişcare, fiecare tresărire a ,,şufei’’, pentru a-l trage cu repeziciune pe ortacul lor la lumina zilei. Săpătorul puţului nu putea, oricât de sănătos şi de rezistent ar fi fost, să stea mai mult de cinci-şase minute, uneori nici atât.

Şi omul cobora în puţ, ca şi cum ar fi coborât într-un infern dantesc. Ajuns la fund, acolo unde peretele rotund era atât de îngust, încât pământul şi rocile dure îl strângeau de umeri ca o menghină de dimensiuni neobişnuite, omul săpa mai departe, cu dalta şi ciocanul. Sterilul era evacuat la suprafaţă într-o corfă de nuiele.

Câţi oameni au murit în acei ani de la începutul exploatării industriale a petrolului numai aici la Moineşti şi  în valea Lucăceştilor? Probabil că numărul lor s-a ridicat la câteva sute, dar la acest număr trebuie să adăugăm miile de oameni  pieriţi în explozii, prăbuşiri, căderi în gol prin ruperea funiilor, striviţi de roci şi pământ...

I-a fost dat acestei străvechi zone petroliere să cunoască în timp trecerea de la cele mai primitive mijloace de foraj şi extracţie la metodele cele mai moderne. De la săparea puţurilor petroliere cu dalta şi ciocanul, până la forajul mecanic, automat, de la scoaterea ţiţeiului cu vadra de lemn până la extracţia prin erupţie şi prin pompe, de la transportul păcurii cu butoiul, în căruţă, până la conductele moderne, o îndelungată istorie a fost înregistrată în această străveche zonă petrolieră.

Deasupra celor mai vechi pământuri petrolifere,
casele unui oraş tânăr.
Chiar dacă nu are o administraţie proprie, Lucăceşti este un oraş în cea mai simplă şi directă accepţie a cuvântului. Aici locuiesc câteva mii de oameni, majoritatea muncitori, tehnicieni şi ingineri la sondele petroliere din Valea Zemeşului. Clubul, biblioteca, sala de cinematograf, restaurantul, policlinica, magazinele, chioşcurile, străzile asfaltate, ştrandul, terenul sportiv, băncile aşezate sub coroanele copacilor, rondourile de flori şi spaţiile verzi, toate organizează, prin prezenţa lor, imaginea de viaţă citadină, definitiv stabilită în aceste locuri.

Ultima oară când am fost la Lucăceşti am vizitat apartamentul unui inginer, locuinţa unuia din numeroşii ingineri petrolişti de pe Valea Zemeşului. Voiam să stau câteva ore de vorbă cu el, să-mi istorisească întâmplări şi evenimente memorabile din activitatea muncitorilor petrolişti. În drum de la birou spre casă, mergând pe jos de la Moineşti spre Lucăceşti, el a avut timp să-mi relateze o astfel de întâmplare petrecută la sonda 2 din Tazlăul Mare.

Sonda aceasta se afla ,,în conservare’’. Nu i se pusese încă dop de ciment. Era o sondă de gaze. Din imprudenţa unor copii care păşteau vitele în jurul sondei pe câmp, a luat foc. Sonda avea oarecari scăpări de gaze la capul de erupţie. A fost nevoie de intervenţie rapidă, fiindcă altfel se compromitea întreg zăcământul de gaze. O caravană de maşini a pornit grabnic din Moineşti spre locul incendiului. De la mare distanţă se vedea coloana de flăcări, înaltă de peste cincizeci de metri. Doi oameni care s-au cerut voluntari pentru aceasta temerară acţiune, îmbrăcaţi în costume de azbest, au intrat în flăcări şi, după ce-au înşurubat o conductă la capul de erupţie, s-a început pomparea de noroi pe coloana verticală a sondei. Focul a fost stins şi zăcământul de gaze a fost salvat...

N-am să uit una din nopţile petrecute la Lucăceşti. O sondă se găsea ancorată la vreo 50 de metri departte de fereastra odăii în care dormeam. Era o sondă în extracţie. Un motor electric acţiona o pompă canadiană, una din acele pompe cu braţ grosolan, dar harnic şi neobosit, fixat pe o roată enormă de oţel, care scoate din măruintaiele pământului câteva vagoane de ţiţei pe zi, mergând săptămâni, luni şi chiar ani de zile fără să se oprească. Seara, înainte de culcare am stat câteva minute în faţa ferestrei privind la sonda aceasta atât de apropiată şi la celelalte care se vedeau împrăştiate pe văile şi dealurile din împrejurimi. Toate erau luminate şi apăreau ca nişte brazi de iarnă împodobiţi cu lumânări.

Sursa: ,,Oraşe fără arhive’’ de Petru Vintilă, Editura Tineretului, 1964
imaginile sunt preluate de  aici si de aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu