miercuri, 14 iulie 2021

Sculptorul Dan Mateescu care a scris istoria în piatră a plecat să făureasca în ceruri

„Dan MATEESCU – sculptor. S-a născut la 8 aprilie 1943, la Moineşti, judeţul Bacău. Este absolvent al Facultăţii de Arte Plastice din Iaşi, clasa profesorului Vasile Florea, promoţia 1973. A funcţionat ca profesor, apoi, până la pensionare, ca muzeograf la Muzeul Mixt din Tecuci. Membru al U.A.P., Filiala Galaţi, din 2001. A participat la multe manifestări cu caracter judeţean şi naţional.

Stăpân pe tehnica cioplirii în lemn, artistul înscrie în spaţiu forme şi volume de o mare simplitate, cu o încărcătură semantică relevantă. Tăietura lui Dan Mateescu nu este sofisticată, ea se apropie de cea a meşterilor populari, numai că artistul ştie să folosească şi câştigurile artei şi tehnologiilor moderne. Ştie să folosească de asemenea calităţile şi imperfecţiunile masei lemnului pentru a obţine anumite efecte vizuale, pentru înlăturarea monotoniei şi dinamizarea discursului plastic.

Sculptorul Dan Mateescu care a scris istoria în piatră a plecat să făureasca în ceruri la 9 iulie 2021.”

                                                                      sursă foto 

Continuarea articolului:

http://ziarultecucean.com/2021/07/09/sculptorul-dan-mateescu-care-a-scris-istoria-in-piatra-a-plecat-sa-faureasca-in-ceruri/ 


Un interviu cu sculptorul: 

https://www.facebook.com/watch/?v=485229772504264

sâmbătă, 3 iulie 2021

Centru Moinești 1967


 sursa foto: https://www.facebook.com/photo?fbid=1596340934089482&set=a.234209066969349 

Comentarii de pe facebook la această fotografie:

În prim-plan,dreapta e Posta acum .(dreapta noastra,cum privim poza).

Carolina Miron: 

Unde este femeia cu plase ,era magazinul mamei mele, (aprozar) iar strada care cobora spre ,,Bai,, era strada care ducea catre vechea sinagoga,si cateva case,printre care si cea unde locuia Lulu Kohlemberg si cred ca era si o mica scoala unde se preda ,,idish,, pentru copiii evrei. Strada termina in ,,Rapa Moinestiului,, Acum se afla CEC si POSTA.-Vizavi,in spatele sondei din dreapta,era ,,faimoasa Librarie a lui Keila,,despre care v-am povestit. Apoi era Tutungeria si alte locuinte de romani In fund se vede o cladire mai inalta,unde era ,,FARMACIA MARE,, .In spatele ei era casa fam. Catana(ea,invatatoare,el Sef de gara la Moinesti-cred ultimul)....apoi ,,Foto DIACONU,,-Simigeria si gelateria lui BOSTAN,vechiul Cinema,o croitorie evreiasca,Coaforul d-nei Ionescu,si ultima cladire pe colt,o alimentara.

Persoana ascunsa de stalpul din dreapta,era ,,prietena mamei mele,,o tiganca ce vindea seminte si cu care ea se certa mereu,pt.ca ii facea mizerie in fata magazinului.Nu voia sa plece din fata magazinului,pt.ca spunea ea,,,cu clientii mamei,ea avea ,,vad bun !"



Centrul Moinestiului.Nostalgii,nostalgii.In dreapta se vede chioscul de ziare si tutun al familiei Padureanu( de fapt era evreu si-si schimbase numele din Froim in padureanu,datorita regimului comunist din acea vreme.ei au fost teribili de atasati de romania si de zona moinestiului,au emigrat printre ultimii evrei din zona.aveau doi copii Lica si Sergiu.la chiosc se strangeu chibitii care comentau si discutau despre fotbal .de aceea chioschiul s-a numi "AGENTIA FROIM" Domnule Vatafu am rugaminte a sa-mi trimiteti si alte poze din vechiul moinesti

Singura masina ,,Moskvici “ verde praz in oraș era a domnului Vatavu de pe str. Libertății și singura masina ,,Pobeda “era a Primăriei Moinesti!
Rezerva de singe necesară de singe pt Spital pt operații era aruncată cu parasuta de ,,Aviasan” pe dealul Osoiu la islaz!
Cine o aducea la Spital primea 50 de lei!
Era teritoriul țiganilor ( romilor)de pe strada ,,Zorilor”!
1





7 iunie 1931 Moinești

 



„În localitatea Moinești este cea mai mare rafinărie de petrol din Europa. Aici sunt depozitate mii de vagoane de petrol și țitei. Fabrica este cea mai modernă din Europa. Aici s-a întâmplat cea mai mare catastrofă din lume. La o zi de vară ploioasă a venit o mare furtună și  a trăznit într-un  loc unde erau depozitate 300 de vagoane de petrol. A luat foc și au fost anunțați șefii Societății Steaua Română șefii fabricii de atunci. Au venit pompieri din toată țara și de la București. Dar n-au  reușit să-l stingă. Cazanul cu 300 de vagoane de petrol a explodat. A început să ardă și al doilea cazan și țevile s-au rupt, petrolul a curs în șant și era mare panică la localitățile care erau aproape. Oameni erau nevoiți să părăsească locuințele. Toată rafinăria ardea când avenit prefectul și pompieri cu mijloace mai moderne. Au adus 3 vagoane de spumă pentru stingere. Au început lupta cu focul dar degeaba. Au ars 2000 vagoane marfă în valoare de un miliard de lei. A ars toată fabrica cu valoare mai mult de un miliard lei. Oamenii au rămas fără loc de munca. S-au oprit toate sondele. Statul avea pagubă de 2 miliarde de lei anual.”

(traducere din limba maghiară- Karácson Csaba Karácsony)

 Ziarul „Uj Kelet” 07.06.1931 -Cluj 

sursa: The National Library of Israel

duminică, 9 mai 2021

Dan Cristea- Profesorul ieșean care a digitalizat dicționarul limbii române

 „Dan Cristea, 69 de ani, s-a născut la Moinești, județul Bacău, și este unul dintre cei mai cunoscuți informaticieni români. Este, de asemenea, matematician, cercetător, profesor universitar, scriitor, formator și specialist în lingvistică computațională.”

„Profesorul universitar Dan Cristea a pus online cele 36 de volume din Dicționarul Tezaur al Limbii Române, folosit acum de cercetătorii Academiei Române și tot el este responsabil pentru crearea wordnet-ului românesc, o platformă de sinonime. După o carieră în care a lucrat cot la cot cu informaticieni și lingviști, este convins să „dacă ești afon într-o anumită limbă, cu mare greutate ai să fii un bun matematician”.”



continuarea articolului: 

https://www.libertatea.ro/stiri/profesorul-iesean-care-a-digitalizat-dictionarul-limbii-romane-dupa-ce-ai-luat-un-bacalaureat-se-mai-admite-sa-faci-erori-in-scris-3540213


luni, 8 martie 2021

„Soborul zeiţelor de la Poduri” (jud. Bacău) au stat 6.900 de ani sub pământ

 „Soborul zeițelor de la Poduri” (jud. Bacău) a fost descoperit în anul 1981, în situl multistratificat de la Poduri-Dealul Ghindaru, din județul Bacău. Tezaurul de statuete precucuteniene este format din 15 statuete mari, pictate cu roşu, 13 tronuri de lut ars, alte şase statuete mai mici nepictate.

http://www.cunoastelumea.ro/soborul-zeitelor-de-la-poduri-jud-bacau-au-stat-6-900-de-ani-sub-pamant/?fbclid=IwAR1NcFZPhvTTUAPFuAN201XtJFnEOzFfNj33DFL3JBS-VqVZfwBqKeNt37U

duminică, 7 februarie 2021

Constantin Ciosu





 „Constantin Ciosu s-a născut la 29 septembrie 1938 la Moinești, județul Bacău. Este absolvent al Facultății de Arte Plastice din cadrul Institutului Pedagogic Cluj-Napoca, promoția 1964; după absolvire funcționează ca profesor de desen în Bacău.”

Continuare pe pagina facebook Galeria Alfa Bacău

https://www.facebook.com/photo?fbid=1507204459670518&set=pcb.1507204523003845




„Născut pe 29 septembrie 1938, în Moinești, județul Bacău, Constantin Ciosu este unul dintre cei mai apreciați caricaturiști din lume. De-a lungul unei cariere impresionante, Ciosu și-a lăsat amprenta atât în arta românească, cât și pe scena internațională, fiind un adevărat ambasador al umorului grafic.

Primii pași către caricatură i-a făcut în timpul liceului teoretic „Spiru Haret” din Moinești. Fascinat de revista „Urzica” și de desenele descoperite acolo, tânărul Ciosu a început să studieze în detaliu fiecare caricatură. La doar 15 ani, pe 28 februarie 1953, și-a făcut debutul în paginile acestei prestigioase publicații, iar de atunci, nu s-a mai despărțit de acest domeniu.

După finalizarea studiilor la Facultatea de Arte Plastice a Institutului Pedagogic din Cluj-Napoca, Ciosu a avut o carieră de profesor de desen în Bacău, însă pasiunea sa pentru caricatură a rămas constantă. A publicat lucrări în reviste de prestigiu din România și din străinătate și a expus la nivel global.

O carieră internațională strălucită

Constantin Ciosu a avut expoziții personale în țări precum Macedonia, Franța, Italia, Canada, Japonia, Coreea de Sud și multe altele. Lucrările sale au ajuns în colecții prestigioase, inclusiv în Muzeele de Artă din Bacău și Craiova, dar și în colecții particulare din Belgia, Elveția și Germania.

Primul său mare succes internațional a venit în 1975, la Skopje, Macedonia, unde a obținut Marele Premiu la un concurs internațional de caricatură. De-a lungul anilor, a continuat să fie premiat în competiții din toată lumea, de la Italia și Turcia până în Japonia și Iran.

Recunoașterea în presă și literatură

În paralel cu activitatea sa expozițională, Ciosu a susținut rubrici de caricatură în numeroase publicații românești, precum „Steagul Roșu”, „Deșteptarea” sau „Ateneu”. De asemenea, a colaborat cu reviste internaționale de renume, printre care „Punch” din Anglia și „Berliner Kurier” din Germania.

Cărți și albume publicate

Pe lângă caricaturile din presă, Constantin Ciosu a publicat numeroase cărți și albume de succes. Printre acestea se numără „Gânduri nepieptănate” (1971), „Curat murdar” (1974), „Dansul săbiilor” (1975) și „Best of Constantin Ciosu” (2008). Aceste lucrări, însoțite de prefațele unor personalități literare importante, demonstrează impactul profund pe care artistul l-a avut asupra umorului și satirii contemporane.

Premii și distincții

De-a lungul carierei sale, Ciosu a fost distins cu zeci de premii la concursuri de caricatură din întreaga lume, inclusiv Marele Premiu la festivaluri din Timișoara, București, Skopje, Presov și Syria. În plus, a fost invitat în juriile unor competiții internaționale de prestigiu, ceea ce subliniază recunoașterea sa în domeniu.

Un moralist al vremurilor noastre

Caricaturile sale nu sunt doar bancuri desenate, ci reflecții morale profunde asupra realităților sociale. Umorul său incisiv ironizează defectele umane universale: ipocrizia, demagogia, conformismul și lipsa de personalitate, fiind mereu la curent cu „aerul timpului”.

Constantin Ciosu este, fără îndoială, un nume cu care Bacăul se poate mândri la nivel mondial. Arta sa continuă să inspire și să amuze, rămânând un reper important în peisajul caricaturii internaționale.”

sursa Deșteptarea

https://www.desteptarea.ro/bacauani-cu-care-ne-mandrim-constantin-ciosu-caricaturist-de-renume-international/

VIDEO: Profesorul Constantin Ciosu în 1973, la Album duminical

https://www.desteptarea.ro/video-profesorul-constantin-ciosu-in-1973-la-album-duminical/