miercuri, 14 iulie 2021

Sculptorul Dan Mateescu care a scris istoria în piatră a plecat să făureasca în ceruri

„Dan MATEESCU – sculptor. S-a născut la 8 aprilie 1943, la Moineşti, judeţul Bacău. Este absolvent al Facultăţii de Arte Plastice din Iaşi, clasa profesorului Vasile Florea, promoţia 1973. A funcţionat ca profesor, apoi, până la pensionare, ca muzeograf la Muzeul Mixt din Tecuci. Membru al U.A.P., Filiala Galaţi, din 2001. A participat la multe manifestări cu caracter judeţean şi naţional.

Stăpân pe tehnica cioplirii în lemn, artistul înscrie în spaţiu forme şi volume de o mare simplitate, cu o încărcătură semantică relevantă. Tăietura lui Dan Mateescu nu este sofisticată, ea se apropie de cea a meşterilor populari, numai că artistul ştie să folosească şi câştigurile artei şi tehnologiilor moderne. Ştie să folosească de asemenea calităţile şi imperfecţiunile masei lemnului pentru a obţine anumite efecte vizuale, pentru înlăturarea monotoniei şi dinamizarea discursului plastic.

Sculptorul Dan Mateescu care a scris istoria în piatră a plecat să făureasca în ceruri la 9 iulie 2021.”

                                                                      sursă foto 

Continuarea articolului:

http://ziarultecucean.com/2021/07/09/sculptorul-dan-mateescu-care-a-scris-istoria-in-piatra-a-plecat-sa-faureasca-in-ceruri/ 


Un interviu cu sculptorul: 

https://www.facebook.com/watch/?v=485229772504264

sâmbătă, 3 iulie 2021

Centru Moinești 1967


 sursa foto: https://www.facebook.com/photo?fbid=1596340934089482&set=a.234209066969349 

Comentarii de pe facebook la această fotografie:

În prim-plan,dreapta e Posta acum .(dreapta noastra,cum privim poza).

Carolina Miron: 

Unde este femeia cu plase ,era magazinul mamei mele, (aprozar) iar strada care cobora spre ,,Bai,, era strada care ducea catre vechea sinagoga,si cateva case,printre care si cea unde locuia Lulu Kohlemberg si cred ca era si o mica scoala unde se preda ,,idish,, pentru copiii evrei. Strada termina in ,,Rapa Moinestiului,, Acum se afla CEC si POSTA.-Vizavi,in spatele sondei din dreapta,era ,,faimoasa Librarie a lui Keila,,despre care v-am povestit. Apoi era Tutungeria si alte locuinte de romani In fund se vede o cladire mai inalta,unde era ,,FARMACIA MARE,, .In spatele ei era casa fam. Catana(ea,invatatoare,el Sef de gara la Moinesti-cred ultimul)....apoi ,,Foto DIACONU,,-Simigeria si gelateria lui BOSTAN,vechiul Cinema,o croitorie evreiasca,Coaforul d-nei Ionescu,si ultima cladire pe colt,o alimentara.

Persoana ascunsa de stalpul din dreapta,era ,,prietena mamei mele,,o tiganca ce vindea seminte si cu care ea se certa mereu,pt.ca ii facea mizerie in fata magazinului.Nu voia sa plece din fata magazinului,pt.ca spunea ea,,,cu clientii mamei,ea avea ,,vad bun !"



Centrul Moinestiului.Nostalgii,nostalgii.In dreapta se vede chioscul de ziare si tutun al familiei Padureanu( de fapt era evreu si-si schimbase numele din Froim in padureanu,datorita regimului comunist din acea vreme.ei au fost teribili de atasati de romania si de zona moinestiului,au emigrat printre ultimii evrei din zona.aveau doi copii Lica si Sergiu.la chiosc se strangeu chibitii care comentau si discutau despre fotbal .de aceea chioschiul s-a numi "AGENTIA FROIM" Domnule Vatafu am rugaminte a sa-mi trimiteti si alte poze din vechiul moinesti

Singura masina ,,Moskvici “ verde praz in oraș era a domnului Vatavu de pe str. Libertății și singura masina ,,Pobeda “era a Primăriei Moinesti!
Rezerva de singe necesară de singe pt Spital pt operații era aruncată cu parasuta de ,,Aviasan” pe dealul Osoiu la islaz!
Cine o aducea la Spital primea 50 de lei!
Era teritoriul țiganilor ( romilor)de pe strada ,,Zorilor”!
1





7 iunie 1931 Moinești

 



„În localitatea Moinești este cea mai mare rafinărie de petrol din Europa. Aici sunt depozitate mii de vagoane de petrol și țitei. Fabrica este cea mai modernă din Europa. Aici s-a întâmplat cea mai mare catastrofă din lume. La o zi de vară ploioasă a venit o mare furtună și  a trăznit într-un  loc unde erau depozitate 300 de vagoane de petrol. A luat foc și au fost anunțați șefii Societății Steaua Română șefii fabricii de atunci. Au venit pompieri din toată țara și de la București. Dar n-au  reușit să-l stingă. Cazanul cu 300 de vagoane de petrol a explodat. A început să ardă și al doilea cazan și țevile s-au rupt, petrolul a curs în șant și era mare panică la localitățile care erau aproape. Oameni erau nevoiți să părăsească locuințele. Toată rafinăria ardea când avenit prefectul și pompieri cu mijloace mai moderne. Au adus 3 vagoane de spumă pentru stingere. Au început lupta cu focul dar degeaba. Au ars 2000 vagoane marfă în valoare de un miliard de lei. A ars toată fabrica cu valoare mai mult de un miliard lei. Oamenii au rămas fără loc de munca. S-au oprit toate sondele. Statul avea pagubă de 2 miliarde de lei anual.”

(traducere din limba maghiară- Karácson Csaba Karácsony)

 Ziarul „Uj Kelet” 07.06.1931 -Cluj 

sursa: The National Library of Israel