sâmbătă, 24 iunie 2023

„Foae sătească” - 1846.

 


"Isprăvnicia ținutului Bacău prin raport cu numărul 18101 înștiințează că zisul Iancu Haham din ținutul Moinești la 25 a trecutei luni septembrie trimis fiind de dl aga Nicu Ghica cu 2650 lei ca să-i ducă de la Moinești la satul Arămești din ținutul Romanului în trecere prin drumul din codrii Blăjeștilor, după ce au trecut puțin de moșia Băsești la locul numit codrii Sacriesului (?), ieșindu-i înainte 2 făcători de rele l-ar fi batut împungandu-l cu cutițele.....și i-au furat banii.”

https://www.facebook.com/photo?fbid=571518221856572&set=a.393551316319931

Din ziarul „Foae sătească” nr.50 din 15.12.1846.
Sursa Digiteca


duminică, 11 iunie 2023

Muscali la Moinești

 


, Între acestea cazacii se vâră prin toate cărările și strimtorile ducătoare cătră Ardeal. În 28/16 un pichet de cazaci veni cătră Brașov până în Predeal, o jumătate oară departe de carantină Temișului și după unele cercetări ce făcură își luară drumul earăș cătră Sinaia pe Prahova în jos. Cătră Turnu Roșu veniră cazacii până la Râul-Vadului unde stă comanda de frontieră, întrebară de pusețiunile trupelor austriacă, apoi se reîntoarseră cătră Câineni; eară (iară) în acel sat jurații au primit poruncă că să grămădească fân și porumb de ajuns pentru călărimea rusească ce este să ajungă acolo. Din această împregiurare, precum și din altele judecându-se dă cu socoteală, că nu toate trupele muscălești câte operaseră în România mică s-au retras cu Linpandi la Ploiești, ci că o parte bună din ele au rămas în ținuturile de cătră Râmnicul Vâlcei, Pitești și Argeș spre a fi aproape de Turnu Roșu. Cel puțin știrile care străbat din acele părți ne întăresc întru acest prepus. La Câmpulung în dreptul Branului încă se așteptau trupe muscălești în zilele acestea. -- În ținutul Moldovei de cătră pasul Ghimeș sau văzut pe la 21 iuniu un colonel rusesc din generalștab cu doi ofițeri subalterni, după care mai târziu veni încă și un general, carii apoi cercetară locurile de la Moinești spre Ghimeș. Mai în scurt muscalii spionesc și deseamnă (desenează) mai multe ținuturi și pasuri de-ale Ardealului. Cât ține de la Moinești și Copucești până la Roman stă o trupă că de 30 mii muscali cu călărime și artileriă (artilerie) multă".


Articolul este din anul 1854 din Gazeta Transilvaniei.
sursa Digiteca

joi, 1 iunie 2023

Petrolul Moinești în anii de glorie

 




Iosef Theiler

 





La capătul ploii, a stat ieri (22 ianuarie 2023) Cimitirul Filantropia şi la capătul unui drum tocmai din Moineşti la Bucureşti am găsit moineşteni pe care i-am vizitat după multă vreme.

Cu ajutorul lui Alin Adler, administrator, am reuşit să găsim mormintele familiei industriaşului Iosef Theiler şi ale fiilor Hermann şi Albert Theiler, unde am adus pietricele tocmai de la Moineşti. Ne-a emoționat mult întâlnirea cu această familie atât de impresionantă pentru oraşul nostru!
🕍 Am reuşit să vedem şi casa mortuară, cu superbe detalii de baroque târziu şi Art Deco, iar la intrarea în Cimitir am aflat şi că pavajul este făcut din lemn, un detaliu pe care nu îl mai găseşti prea mult în noul Bucureşti.
🙏 În Cimitir sunt şi morminte ale unor personalităţi evreieşti ca Rosenthal, Iosif Segel Sava sau Julius Baraş. Cu siguranţă, ne dorim să ne mai întoarcem pentru a cerceta mai mult, într-o zi cu vreme mai însorită!
Călătorii de serviciu: Mihaela Rusu și familia 😊
Fotografii și text: Bianca Pintilie

Mai multe fotografii pe pagina de Facebook a Fundației Leolam