O ploaie rece şi deasă, îl întâmpină pe Marcus Bandinus, noul episcop, numit a păstori aici în târgul Bacăului. Este ziua de 5 noiembrie 1644. Bosniac de origine, (Bandul) va rezida aici până la moartea sa. Ţinutul Bacăului îl impresionează. Vizitează tot ce se poate vizita, îşi va scrie memoriile, pe care cu mult mai târziu V.A. Urechia le va publica sub denumirea de ,,CodexBandinus''. În pregrinările sale ajunge şi în satul Lucăceşti, ,,altădată cu 100 de case'', dar care avea pe atunci 15 locuinţe cu 86 de persoane, iar pe acolo ,,misionar a fost Simion Apolloniu''.
,,Aici a văzut izvoare în fierbere, care dă păcură, pentru unsul osiilor la căruţe''. Dar cine-i risipise pe locuitorii din Lucăceşti? Cu siguranţă o mare molimă. De vină se pare că a fost ciuma. Iată mărturiile luate de cei din Lucăceşti şi consemnate de misionarul Bandinus:
,,La răspântiile drumurilor ţăranii au ridicat ,,Paiapos'', adică nişte momâi tăiate din stejari, cu faţa omenească, mâini, picioare, cu un sceptru în mâna dreaptă - un arc întins cu 2 săgeţi, iar în mâna stângă o lance, care mişcându-se, părea că ameninţâ cu lovituri. Aceste momâi erau făcute împotriva ciumei, care bântuia în Transilvania. Astfel credeau Românii că ciuma nu se va atinge de hotarele Moldovei.
Tot împotriva ciumei, povesteau că într-o noapte obscură 10 fete în vârstă, despuiate, alergau de mai multe ori împrejurul satelor, gesticulând cu săltături şi jocuri cu cântece şi aruncau beţe aprinse; acestora le ieşeau înainte 10 flăcăi, tot despuiaţi, înarmaţi cu lănci sclipitoare, salutându-se în tăcere unii pe alţii (flăcăii şi fetele) şi loveau lănciile lor cu beţele.
Astfel credeau românii că ciuma nu se va atinge de oamenii goi, ci se va ruşina şi va cruţa pe cei tineri.''
Tot contra ciumei, pe care Bandini le considera ca ,,prostii'', cei 10 flăcăi goi ce trăgeau cu plugul cu boi brazde împrejurul satului în timpul nopţii şi la această acţiune luau parte şi fetele cântând şi râzând. La marginea brazdei locuitorii se înarmau cu ghioage, cu faţa spre Transilvania, gata să lupte contra ciumei!''
(fragmentul prezentat este transcris din cartea ,,Istoria pe placul tuturor'' de Eugen Şendrea)