duminică, 17 decembrie 2017

Portret de dascăli - învătătorii Maria și Mihai Catana - Două vieți, un singur destin


     ,,Dacă învăţătorul are dragoste pentru profesia sa, el este un învăţător bun. Dacă învăţătorul are dragoste pentru profesia sa  și pentru elevi el este un învăţător desăvârşit.“ (L.Tolstoi)

        Îmi reamintesc cu mult drag de oamenii care mi-au influentat  viitorul, a caror forță și profunzime a gândirii am descoperit-o în timp, care m-au învățat valoarea binelui, ce înseamnă să nu faci compromisuri, să lupți mereu cu tine însuți.
         Ei mi-au dat curaj, încredere și dorința de a nu renunța, iar faptul că am reușit pe drumul spinos al vieții e cel mai important lucru pe care li-l datorez.

     Chipul învățătorului îmi revine permanent în minte. Domnul învățător Mihai Catana s-a născut în data de 31 august 1927, în comuna Lucăcești, Raionul Moinești. Era cel de-al patrulea copil din cei cinci ai familiei Catana. Cursurile primare le-a urmat în cartierul Gărlele apoi la Școala Nr.1 Moinești. În anul 1947 a absolvit Școala Normală de băieți din Bacău. Este repartizat ca învățător la Școala Plopu  unde a funționat timp de 3 ani, apoi transferat la Școala Valea Arinilor , ca professor suplinitor de limba franceză.

      În 1962 se transferă la  Şcoala Gârlele Moineşti unde lucrează ca învăţător şi secretar până în anul 1990 când s-a pensionat. Activitatea de la catedra a completat-o cu numeroase cursuri de perfecţionare, activitate de metodist şi de Șef al comisiei  metodice al învățătorilor.

     Dragostea faţă de elevi şi meserie a determinat respectul comunităţii locale şi al elevilor. Ochii mari albaştri, glasul subţire ne capturau atenţia şi  transformau orele în cele mai plăcute momente petrecute la şcoală. Ne-a tratat întotdeauna cu blândeţe, învăţându-ne să scriem, să citim, să socotim. Și azi îmi amintesc cu drag de lecţiile de istorie, când cu lacrimi în ochi vorbea despre eroii neamului, de orele de muzică când diapazonul domnului atingea catedra, iar arcuşul viorii aluneca pe strune.

    În anul 1956 se căsătoreşte cu Maria, învăţătoare la Şcoala Gârlele Moineşti. Împărtăşesc timp de 42 de ani dragostea faţă de copii. Dascăli devotaţi , buni gospodari, au fot permanent un model de comportament demn de urmat. Zeci de generaţii de elevi au fost îndrumaţi cu dăruire şi responsabilitate de cei doi soţi. Pentru merite deosebite în activitatea dactică au primit în anii 1983 şi 1984 titlul de ,,Învăţător evidenţiat .

    Ei sunt persoanele care alături de părinţi mi-au marcat destinul. La început mi se păreau severi, că aşteptau prea mult de la mine, că eu nu mă voi putea ridica la nivelul cerinţelor lor. De ce să devin învăţător? Trebuie să ai răbdare, să deţii multe cunoştinţe, să te cobori permanent la nivelul copiilor, să te joci. Voiam o slujbă comodă relaxantă. Insistenţele dumnealor m-au determinat să mă îndrept spre Liceul Pedagogic Ştefan cel Mare Bacău  unde am descoperit adevărata frumuseţe a acestei nobile profesii.

    În vara anului 1990, când clopoţelul a vestit sosirea vacanţei mari, pe scena ridicată în curtea Şcolii cu Clasele I-VIII Nr. 8 Moineşti, un dascăl, cu ochii în lacrimi şi vocea sfârtecată anunţa că se retrage din activitatea didactică. I-am mulţumit domnului meu învăţător căci ceea ce el încheia eu abia începeam. Îşi dorea odihnă putere de muncă în gospodărie şi multă linişte alături de soţie, fiică şi nepoţică.                                                              O inimă prea bună a încetat să mai bată în 15 decembrie 1998, domnul meu
învăţător a plecat să înveţe îngerii să scrie şi să citească.                                                   

Vă mulţumesc, iubiţi dascăli!
Maria Catana Mihai Catana
Autor: Inst. Daniela Cristina Mocondoi - Şcoala cu Clasele I-VIII ,,Alexandru cel Bun“ Bacău

(sursa fragment : ,, Dascăli memorabili'' - O carte a Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Bacău, 2011)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu