joi, 30 mai 2019

Ștefan Luchian -Hanul din Moinești -1909

„O operă de importanță muzeală semnată de Ștefan Luchian va fi repatriată prin intermediul Licitației Artmark din data de 11 iunie. Este vorba despre lucrarea Hanul din Moinești [1909], ce revine după o îndelungată viețuire în Cehia, într-o colecție de artă românească.
Moineștiul începutului de secol XX era un loc frecventat de turiști în special pentru băile tămăduitoare. Frumusețea locului atrage însă și pe unii artiști, cum ar fi de pildă, Ștefan Luchian. La Moineşti lucrează mai cu nerv, tuşele de culoare devin mai intense și prevestesc o etapă de vârf a artistului.
Întro scrisoare adresată către prietenul său Virgil Cioflec, îi mărturiseşte profund impresionat: „….Simt că locurile astea mă iubesc. Frumos e un biet cuvânt care nu spune nimic din splendoarea scânteietoare a peisajului din Moineşti”.
Hanul din Moinești, ce va fi licitat în data de 11 iunie, a făcut parte din colecția istorică a generalului Ilie Șteflea (mâna dreaptă a mareșalului Ion Antonescu) și a fost cel mai probabil achiziționată direct de la artist. Opera a participat la expoziția personală Ștefan Luchian, din martie 1910, de Ateneul Român.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu