duminică, 12 ianuarie 2025

Dionisie Climescu



 

Anii de viață:

„Originar din jud. Bacău. A fost hirotonisit preot în anul 1868 şi numit învăţător la comuna Berzunţiul, jud. Bacău, unde a funcţionat ca preot şi învăţător până în anul 1871, când a fost transferat în aceeaşi calitate la comuna Moineşti, acelaşi judeţ. În anul 1877 această şcoală rurală fiind transformată în şcoală urbană, a fost numit, în urma concursului depus, ca institutor de clasa a III-a şi a IV-a şi director al acelei şcoli, în care calitate, precum şi ca preot, a funcţionat până în 1887. În acest an a fost ales, întărit şi hirotonisit ca arhiereu, cu titlul de «Craioveanul», iar mai târziu a fost numit director al Seminarului Central din Bucureşti. La 14 martie 1894 a fost ales episcop al Eparhiei Buzăului”.

 

G.D. Nicolescu, Parlamentul român, 1866-1901, Biografii și portrete, Socec, București, 1903

Datare imagine: 1847 – 5 aprilie 1921

Fotograf / Artist:

Atelier / Editura:

Sursa foto: G.D. Nicolescu, Parlamentul român, 1866-1901, Biografii și portrete, Socec, București, 1903 (în patrimoniul MNIR)

Detinator: MNIR

sursa: https://galeriaportretelor.ro/item/dionisie-climescu-episcop-al-eparhiei-buzaului/


            „Născut în martie 1847 în Târgu Ocna – Bacău, actualmente stațiune turistică de interes național, David Climescu a urmat școala primară în localitatea natală. Studiile gimnaziale le-a urmat la Seminarul teologic din Roman, iar cursul preparator învățători, în orașul Bârlad.
În 1868 a fost numit preot în Moinești, deservind cele două biserici existente: Sf. Gheorghe și filia de atunci Sf. Nicolae, dar și învățător în Berzunți.
Din 1871 a fost învățător și director al școlii primare din Moinești, funcționând aici până în 1887. Școala de băieți reorganizată în 1866, nu a avut un local propriu. Un rol important în organizarea acestei școli l-a avut preotul David Climescu care a pus la dispoziția școlii locuința sa personală.
Rămas văduv, prin decesul maicii preotese, în ședința Sfântului Sinod din 13 decembrie 1886, a fost ales arhiereu cu titlul Craioveanul, fiind numit vicar al Episcopiei Râmnicului (Vâlcea). Înainte de a părăsi Moineștiul a donat locuința sa cu toate bunurile, Școlii de băieți din Moinești. În prezent căminul internat al Liceului Teoretic „Spiru Haret” se află pe locul unde a funcționat Școala Primară de băieți.”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu