vineri, 29 mai 2015

Teoria Tăcerii de Iulian Tănase


La lansarea cărţii ,,Teoria Tăcerii'' de Iulian Tănase, lansare ce a avut loc vineri 15 mai 2015, la Valhalla Pub din Bacău, am fost şi eu împreună cu alţi câţiva moineşteni (membri voluntari de la AICR). Și... mi-au plăcut tăcerile. De fapt, tuturor celor care am fost prezenţi ne-au plăcut ,,tăcerile'' lui Iulian Tănase. 

Poate că sunt şi moineşteni care se întreabă: dom'le cine este acest Iulian Tănase? Ei, bine, pentru aceia care încă nu au aflat şi sunt curioşi să ştie, vă spun că Iulian Tănase s-a născut într-o zi de luni, 3 septembrie 1973, la Moineşti, Bacău. Este al doilea copil al lui Ioan şi al Nataşei, şi are o soră cu doi ani mai mare, Simona-Nataşa, care ,,este cel mai bun om din lume''. A absolvit Academia de Studii Economice în 1999 și Facultatea de Filosofie din București, în 2010. A lucrat ca redactor la Academia Cațavencu (1997-2010) și la revista Kamikaze (2010-2011). Timp de un deceniu a vorbit întruna la radio (2004-2014), fiind realizator de programe la Radio Guerilla. Și acum vorbește mult, bine şi  despre aproape orice...

Iulian Tănase mărturiseşte: ,,Scrisul nu e un moft, e o chestie foarte serioasă, îmi rezolvă niște probleme și nu de vânzare de carte, de statut social, de glorie sau de premii, ci mă echilibrează.” Pentru el scrisul e o formă de terapie. A scris multe cărţi, am să dau doar câteva exemple: ,, Iubitafizica''(2002, 2003, 2013), ,,Sora exactă'' (2003), ,,Manualul Îmblânzitorului de Cafele''(2013).

Cartea care face subiectul acestei postări este ,,Teoria Tăcerii”, care aşa cum spune autorul, în pofida titlului, nu este o carte de teorie. Şi nu este, v-o spun şi eu, căci tocmai am citit-o. ,,Theōria, în greaca veche, înseamnă privire ațintită asupra a ceva, o stare de contemplație''', spune Iulian Tănase. ,,Eu am vrut să fac povești, povești din teorie (…). În carte, demonstrez că tăcerea este vie, că se poate tăcea în foarte multe feluri. E o întoarcere către sine, o renunțare la locvacitate care oricum e prezentă peste tot”.

,,În câte feluri se poate tăcea? Când mi-am pus această întrebare, în primăvara lui 2008, intuiția îmi spunea că se poate tăcea în fel și chip, că tăcerea este un teritoriu la fel de întins ca limbajul”, scrie Iulian Tănase în introducerea (realistă) a cărții sale. În timp, mintea lui a început să scoată răspunsuri posibile, unele fanteziste, altele poetice sau filosofice, toate regăsite în cuprinsul cărții.

În ,,Teoria Tăcerii'' sunt 173 de feluri de a tăcea, au fost şi mai multe, cam peste 250, dar până la urmă au rămas 173. Poate vă întrebaţi de ce? Nu am să vă divulg acest mister, vă invit să aflaţi, citindu-i cartea. De exemplu ştiaţi că de exemplu ,,Se poate tăcea cu acte în regulă''?

,, Am intrat în biroul notarial fără prea multe iluzii. Am salutat, înclinând-mi politicos capul. I-am întins unei domnişoare blonde de la secretariat un bilet pe care scria << Legalizaţi-mi, vă rog, această tăcere!>> Mi-a spus: <<Aşteptaţi o clipă, vă rog! >> Am aşteptat o clipă, vă rog, apoi încă una, şi tot aşa. Nu le-am numărat. După nenumărate clipe, secretara s-a întors şi mi-a întins o hârtie semnată şi parafată. Mi-a spus preţul, l-am plătit fără o vorbă. Am părăsit biroul fericit.''

Sau că... ,,Se poate tăcea în fel şi chip''?, sau că ,,Se poate tăcea când orice altceva este pierdut''?, sau ,, Se poate tăcea pe mai multe voci''?, ,, Se poate tăcea în doi peri''? V-am dat doar câteva exemple, restul  felurilor de a tăcea sunt povestite foarte frumos în carte.

Închei cu promisiunea că ne vom mai întâlni cu scrierile lui Iulian Tănase şi în viitoarele postări. Până atunci vă invit să urmăriţi clipul în care Iulian Tănase vorbeşte despre cartea sa. Merită văzut!  



Alte articole : Iulian Tanase: “La 12 ani m-au izgonit din paradis.

Cartea ,, Iubita fizica'' este scrisă de moineşteanul Iulian Tănase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu