„Dispensarul medical (foto1) și locuința medicului (foto 2) din Tescani. Construite special de familia Rosetti au fost date în folosință în anul 1915.”
„Fabrica de spirturi rafinate de la Tescani a fost construită între anii 1881-1883. Producția a început în anul 1884, și producea renumita băutură spirtoasă pe-atunci, „Secărica de Tescani”. (În 1890 s-a inventariat în depozitul de la Tescani 4110,5 hl de marfă; nu se cunoaște producția anuală). A urmat declinul fabricii în 1916 (înainte de Primul Război Mondial), iar în anul 1936 a fost demolată, rămânând doar birourile.Coșurile de fum au fost demolate după cel de-al Doilea Război Mondial.”
Casa Comunală din Tescani, care avea să devină ulterior sediul Primăriei Tescani. A fost construită pe un teren donat de Costache Rosetti la împroprietărirea din 1865, pe timpul primarului Vasile Florescu. Clădirea nu mai există, a fost demolată după ce satul Tescani nu a mai fost reședință de comună (1968), și pe locul respectiv s-a construit actualul local de școală.
Localul Școlii Primare Mixte din Tescani, care s-a dat în folosință în anul 1902. Aici au învățat copiii tescănenilor carte până în anul 1951, când școala se mută la vechea „curte” a boierilor Rosetti-Tescanu (la conac), pentru încă douăzeci de ani. Actualul local s-a dat în funcțiune la începutul anului școlar 1970-1971.
Fotografiile sunt din cartea „Tescani, file de monografie” scrisă de Ioan Cozma, căruia îi mulțumim pentru bunăvoința de a ne face cunoscută istoria Tescanilor.
Despre Tescani, mai puteți citi aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu