vineri, 20 septembrie 2019

Pe urmele familiei Rosetti-Tescanu

     Ce să faci într-o zi de călduroasă de vară? Să mergi să vizitezi împrejurimile orașului și să descoperi istoria zonei unde locuiești.



"La conac" , Tescani -pictor Dumitru Macovei

     Așa că împreună cu familia și cu rudele din zonă am pornit la plimbare la Tescani. Am mai fost la conac, unde am aflat despre familia Rosetti-Tescanu, am vizitat conacul și grădina, m-am documentat de pe net și din cartea Marucăi Cantacuzino-Enescu despre istoria lui, am văzut imagini vechi ale Tescaniului din cartea lui Mihai Ceucă despre fotograful Emil Prato. În această carte am găsit și fotografia Vilei Meri a fratelui Marucăi, care astăzi nu mai este, dar o puteți vedea și citi despre ea, cu completări făcute de către Ioan Cozma:
     
Maruca Cantacuzino-Enescu - portret de C. Berdilă
Pentru că în această perioadă la Tescani se desfășura Tabăra de pictură 2019, am avut ocazia să vizităm și interiorul bisericuței conacului. Aflasem că pe lângă biserică a fost cimitirul celor de la conac, care a fost mutat în cimitirul satului.
Maruca povesteste ca acolo se faceau slujbe la Craciun si la Pasti. Acolo au fost inmormintati membri ai familiei, in jur a fost cimitir. Au fost stramutati 11 Rosettesti in cimitirul din sat. Catapeteasma a fost dusa la biserica din sat, dupa ce a ars capela. (…)”

Așa că am plecat la cimitir, pe ulițe satului, unde am mai găsit câte ceva de fotografiat:

După peripeții pe ulițe în căutarea cimitirului, noroc că lumea-i mică și am dat peste cunoscuți în sat care au mers cu noi până aproape de cimitir. 
Biserica cimitirului este foarte veche, dar nu poate fi vizitată în interior. 



Foarte aproape de biserică se află mormintele Rosetteștilor, care sunt împrejmuite.

Dezamăgirea a fost mare, pentru că abia am reușit să descifrăm scrisul de pe câteva pietre funerare, pentru că ni se spusese că partea familiei Rosetti este îngrijită. 
Piatra de mormânt a mamei Marucăi Cantacuzino-Enescu, Alice Rosetti-Tescanu  nu am descoperit-o deși am citit că acolo ar fi îngropată. După un pic de muncă, deși nu am avut ustensile necesare am reușit să citim următoarele pietre:

  
C-tin Rosetti Tescanu 


                    Elena Rosetti Tescanu 1888-1938




Costache Rosetti-Tescanu

O biografie a lui Costache Rosetti-Tescanu o citiți aici:
dar pentru că nu se vede bine scrisul, nu știu daca este aceeași persoană.

D-tru Rosetti-Tescanu 
tatăl Marucăi Cantacuzino-Enescu





După cum se vede, nu prea se mai distinge mare lucru și cred s-ar putea aloca și fonduri pentru refacerea acestor pietre, rescrierea lor, aducând astfel un omagiu celor care au construit conacul și acum e muzeu, chiar dacă acesta e renumit datorită lui George Enescu.      


În lista monumentelor istorice a județului Bacău (2015), în Tescani găsim: 



Școala e în stadiu de renovare, la fabrica de spirt am ajuns până la poartă și nu cred că se poate vizita, deoarece este domeniu privat. Sunt curioasă să văd clădirea pentru că am găsit în unele documente de la sfârșitul secolului XIX, numele directorului de la Fabrica de spirt și a unor muncitori de etnie evreiască.  



Avram Steuerman-Rodion , (poet, prozator și traducător evreu) îi dedică Alicei Rosetti-Tescanu un sonet, care apare în cartea sa „Frontul roșu- sonete postume”, poeme scrise în timpul Primului Război Mondial, când acesta a fost detașat pe front ca medic și a îndeplinit și sarcina de corespondent de război. 





Completare la postare:

Mihaela Rusu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu