vineri, 17 noiembrie 2023

Valea lui Albot

 




Mai sunt persoane care își aduc aminte de cabanele din colonia Lucăcești?

După cum se vede i se spunea Valea lui Albot.

În fundal se văd blocuri. Să fie cele de pe Avântului?

Flacăra Moineștiului -23 octombrie 1957
sursa Digiteca


Legenda spune că numele de Moineşti provine de la numele unor păstori ardeleni care s-au aşezat în zonă, Petru Albot (zis Moinea), Luca Albot şi Giurgiu Albot. 



Cabanele erau pe locul în care acum a fost amenajat târgul săptămânal. Pe marginea străzii George Enescu era un gard din beton care delimita colonia (așa i se punea zonei in care se aflau blocurile - o bucata din acest gard împrejmuitor mai poate fi văzută pe marginea drumului care merge spre ștrand) de restul construcțiilor. Cabanele erau în afara gardului. Nu știu de ce era considerată o zonă rău famată. Copil fiind, aveam mari emotii când treceam prin preajmă și încercam, pe cât putință, sa evit perimetrul, deși era în coasta noastră. Nu cred că primisesem astfel de instrucțiuni de acasă, presupun că, mai degrabă, fuseseră ceva încăierări între puștii din cele două zone și le cam luasem frica. Mai târziu, ca adult, am cunoscut oameni de toată isprava care au locuit acolo. Se construia mult atunci (instalații și drumuri petroliere, locuințe), se forau multe sonde astfel încât era un continuu du-te vino de muncitori temporari, unii cu tot cu familii, cărora li se oferea cazare în acele cabane. Condițiile de locuit nu erau grozave, câte o cameră de fiecare, cu bucătărie și baie la comun.”

„Clădirea din prim-plan este unul dintre așa-zisele blocuri ale burlacilor (au fost două, față-n față); acum este un cămin pentru bătrâni acolo, care e administrat de primărie. Cred ca este și o farmacie la parter, așa cum spuneți. In spate se vede blocul in care funcționează oficiul poștal, pe strada George Enescu, apoi, printre ultimele doua blocuri, e intrarea pe Avântului. În ultimul plan se vede drumul spre Valea Arinilor.”

Dan Mihai Boghițoiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu