30 aprilie 2025
Dimitrie Cantemir și Moineștiul
22 aprilie 2025
Rafinăria Steaua Română
Transportul petroliștilor -1956
Puiu Nistoreanu-tatăl meu a lucrat o perioada la Schela Modarzau știu ca se deplasa/făcea naveta cu astfel de autobuze. Mai încoace, anii ‘70 și pana spre 2000, au fost autobuze articulate (cu burduf). Circulau la ore precise, ducând și aducând petroliștii la/de la lucru. Li se spunea Autobuzele Schimburilor (unii ii schimbau pe ceilalți). In iarna lui ‘74 m-am folosit de ele pe drumul de la Bacău la Moinesti. Parca ajungeau pana la Sanduleni, Turluianu… Le-am revăzut in 1994 la Zemes, e drept acum erau cele fabricate la Autobuzul.
sursa Arcanum
12 aprilie 2025
Casa Gheorghe Gheorghiu-Dej -Moinești
„Era pe strada Libertății, gard în gard cu căminul, părculețul era meru plin de floricele si curat, întreținut și de pionierii care făceau de „gardă”. ”- Puiu Nistoreanu.
„Când eram pionier, cred că în 1952, am participat cu colegii Școlii de băieți, la amenajarea în această casă de pe str. Libertății (în care locuise dna Antohi cu fiul ei Romică, coleg de clasă cu mine și care primise în loc o casă nouă tot pe str. Libertății, dar mai spre Râpa lui Madac - spre Lucăcești). Tatăl lui Gh Gheorghiu-Dej este înmormântat în cimitirul de la biserica Sf Gheorghe.” -Constantin Ciocan
10 aprilie 2025
Linia ferată Moinești-Tescani
În 1890 se vorbea despre linia ferată Moinești-Tescani.
Acestea fac un total de 8.269.000 lei.ÎIn această evaluare se coprinde şi 21.500 lei pentru material rulant mare şi mic precum şi 5000 de kilometru pentru exproprieri.
Aceia ce ar mai remâne în urmă de executat, adică porțiunea de la Moineşti la Palanca, în lungime de 34 kilometri, ar costa 6 800.000 lei şi prin urmare costul întregei linii va fi de 15.070.000 lei.
Acestea sunt condițiunile în cari se va construi această importantă linie şi procedându-se treptat se va impărți lucrarea întreagă în trei secţiuni:
Secţia Ocna- Cămăneşti
Comăneşti-Moinesci-Teţcani
Comăneşti-Palanca
Fiecare secţiune se va executa în parte.
Construirea celor două d'ăntêiù secțiuni este definitiv hotărîtă şi studiile se vor începe în cel mai scurt timp. În urmă când se va putea obține joncţiunea liniei noastre cu linia maghiară, se va construi şi
secția III-a începênd de la Comăneşti până la frontieră în punctul Palanca.
Ori-cine înțelege şi recunoaşte importanţa acestei linii din toate punctele de vedere şi se poate asigura că Moldova se va făli cu această frumoasă linie ferată.”
Ziarul „Timpul Bukarest”-august 1890
09 aprilie 2025
Actualitatea în imagini~Noul oraș Lucăcești, 1958!

Mircea Dragomir
Moinești -1957
DE LA O ÎNĂLŢIME DE 38 METRI, OBIECTIVUL FOTOGRAFIC REDĂ 0 PARTE DIN ORAŞUL MOINEŞTI. ”
„De două ori pe săptămînă, miercurea şi sîmbăta, moineştenii, acei care nu sínt abonaţi, cer la chioşcuri şi debite bisăptămînalul „Flacăra Moineştiului".”
Imaginea apare in ziarul „FLACĂRA MOINEŞTIULUI' nr. 90 din 6 iulie 1957 și este realizată de Cooperativa de producţie meşteşugărească „6 August“ din Comăneşti, care avea secţie fotografică și colabora cu ziarul, realizând fotografii și în Moinești.
„Atunci și acum” - Școala Gimnazială „Tristan Tzara”-Moinești
Fotografia de sus este de pe siteul Arcanum, descrierea fiind „Noua școală de 7 ani din Lucăcești, orășelul petroliștilor”.
Între 1963-1967 se numea Școala Generală Albotești. (învățător Miriță, învățător Cosma, profesor Dărângă).
În anul 1970 se numea Scoala Generala nr. 4.
Spitalul Pietrosu
Lucăceşti un spital modern cu secţii de chirurgie, obstetrică-ginecologie, ortopedie şi boli interne, o creşă şi un club muncitoresc, o bibliotecă, săli de lectură, de sport şi un teatru cu o capacitate de 500 de locuri. ”Ziarul Munca 1956
07 aprilie 2025
Școala Generală nr. 3 Moineşti
„În anul 1896 s-a construit un nou local de şcoală, din cărămidă, cu două săli de clasă, tip Ministerul Învăţământului Public.