În 1890 se vorbea despre linia ferată Moinești-Tescani.
„LINIA FERATA TERGUL-OCNA-MOINESCI
Această importantă linie care a fost votată încă din 1885 a se construi este acum un fapt aproape îndeplinit. Trebuinţa acestei linii ferate s'a arătat de mulți ani şi cereri numeroase se făceau necontenit la ministerul Lucrărilor publice. Precum am spus, construirea liniei a fost votată in 1885, și in 1887 i s'a dat o nouă sancțiune prin votarea unui credit de 24 de milioane pentru executarea liniei Têrgul-Ocna-Moineşti şi a altor două lini mai mici. Modul însă cum a fost concepută construirea liniei o arată ca o linie de pur interes local. Însă chiar din punctul de vedere, local această linie nu ar fi conrespuns cerințelor comerciului. Pentru ca această cale să poată deservi printr'un debuşeŭ lesnicios masivul petrolifer şi pădurile seculare de pe väile Trotoşului şi Tazlăului, ea ar fi trebuit să pătrunză mai sus de Moineşti până la Tetzcani pe unul din afluenții râului Tazlău.
De aceia s'a şi considerat în linia T.-Ocna-Moineşti, două porţiuni: Secțiunea T.-Ocna-Comănešti şi secțiunea Comăneşti-Tetzcani.
Secţiunea I-ia este o cale de interes general, căci este prelungirea liniei care duce de la Adjud la frontiera Austro-Ungară in punctul Palanca.
A doua secțiune care pleacă din Comăneşti şi se înfundează in Moineşti saŭ Tetzcani, rămâne un simplu ambranşament de interes local curat şi n'ar putea căpăta un interes general de cât atunci când s'ar racorda cu Bacăul prin Luncani. Însă când linia va merge până la Palanca, obținêndu-se o legătură cu drumurile de fier maghiare, va fi nevoie prin urmare să se ducă acest ambrașament la Moineşti-Tetzcani şi poate chiar la Bacău.
Iată acuma ce ar costa aceste două secţiuni:
Linia T.-Ocna-Moineşti-Tetzcani în lungime de 21 kilometri a 200.000 lei kilometrul, va costa 4 milioane 200.000 lei.
Linia Comăneşti-Moineşti-Tetzcani în lungime de 26 kilometri a 156.500 lei de kilometru, va costa 4.069.000 lei.”
Acestea fac un total de 8.269.000 lei.ÎIn această evaluare se coprinde şi 21.500 lei pentru material rulant mare şi mic precum şi 5000 de kilometru pentru exproprieri.
Aceia ce ar mai remâne în urmă de executat, adică porțiunea de la Moineşti la Palanca, în lungime de 34 kilometri, ar costa 6 800.000 lei şi prin urmare costul întregei linii va fi de 15.070.000 lei.
Acestea sunt condițiunile în cari se va construi această importantă linie şi procedându-se treptat se va impărți lucrarea întreagă în trei secţiuni:
Secţia Ocna- Cămăneşti
Comăneşti-Moinesci-Teţcani
Comăneşti-Palanca
Fiecare secţiune se va executa în parte.
Construirea celor două d'ăntêiù secțiuni este definitiv hotărîtă şi studiile se vor începe în cel mai scurt timp. În urmă când se va putea obține joncţiunea liniei noastre cu linia maghiară, se va construi şi
secția III-a începênd de la Comăneşti până la frontieră în punctul Palanca.
Ori-cine înțelege şi recunoaşte importanţa acestei linii din toate punctele de vedere şi se poate asigura că Moldova se va făli cu această frumoasă linie ferată.”
Ziarul „Timpul Bukarest”-august 1890
sursa Arcanum
PS Am păstrat cât s-a putut scrierea de atunci.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu