,,Adecă eu Ioan Ghineţ ot şesuri, ficiorul lui Neculai Ghineţ, care mai jos mi-am pus degetul, făcut-am această adevărată mărturie a mea, la mâna nepotului-meu Ursachi Şoroagă, şi a fraţilor dumisale precum să se ştie, că fiind moşul meu Istrati Şoriciu, fraţi cu moşul dumilorsale, care fiind-că moşiile sale au fost nedespărţite la Moineşti şi la Ardeoani, ce sînt pe Tazlăul Sărat, şi la Nadişa, şi în poeana lui Coman, pe Tazlăul Mare, care aceste părţi de moşie, se trag de pe Stănilă Giurgea, şi fiind-că dumnealor s-au depărtat la alte locuri, nedându-le mâna ca să-şi caute aceste părţi de moşie, au rămas toate scrisorile la mâna mea; dar fiind-că moşul meu Istrate Şoriciu, la moartea lui au lăsat cu blăstăm, cum că de nu vom trage pre acestu neam la moşiile strămoşeşti, ce se trag din neamul lui Stănilă Giurgea, adecă din moşiile arătate mai sus, din tot locul ce s-ar alege după scrisorile ce sînt la mâna mea a treia parte, să fiu sub blestămul acela. Din care ştiind eu acel blăstăm asupra mea, n-am putut să-l ţin ascuns la inima mea, şi de a nu arăta adevărul, şi aşa mărturisesc cu sufletul meu înainte lui Dumnedeu, şi înaintea a fiece judecată de s-ar întîmpla, cum că moşul dumilorsale, cu moşul meu Istratie Şoriciu, au fost fraţi buni, ce se trag din Stănilă Giurgea, şi are parte de moşiile acestea pomenite mai sus, din tot locul ce se vor alege a treia parte care şi dumnealor este să împartă cu răzăşii dumilorsale frăţeşte, care se vor trage din neamul dumilorsale, şi după arătarea de moşiile acestea, ce i-au arătat nepotu-meu, lui Ursache Şoroagă, pe unde sînt, s-au făcut şi crîşmă la Moineşti din deal de drum.
Şi sculându-se toţi răzăşii din Moineşti, de au dat jalobă la măria Sa Vodă, dicend că nu are el parte de moşie ca mine, şi să-i risipească şi crîşma. Au adus luminata carte a măriei Sale lui Vodă, la măria Sa Beizedea Ioniţă Cantemir, fiind vechil ţinutului întru care scrie măriei Sale, fiind precum au jăluit să-i risipească crîşma. Dar măria Sa Beizedea, după poronca măriei Sale lui Vodă, strîngend pe toţi răzăşii Moineştilor, şi stând a ne lua sama cu amăruntul, au aflat adevărat mărturia mea, şi s-au cunoscut că îmblă răzăşii fără de cale, şi fiind toţi răzăşii de faţă, nici ei n-au tăgăduit înaintea măriei Sale Beizedea; şi au rămas să-şi stăpînească Ursachi Şoroagă, crîşma cu pace. Şi la această judecată s-au întîmplat şi sfinţia Sa părintele Dămian, egumenul de Bistriţa, şi dumnealui Jigniceriul Neculai Vîrnov, şi dumnealui Vasilie Busuioc Căpitanul, care mai jos s-or iscăli. Şi încă pentru mai adevărată credinţă ne-am pus şi degetul mai jos.
Let 7262 (1754) Mai 8
Eu . Ioan Ghineţ, ficiorul lui Neculai Ghineţ. - Dămian egumen (iscălit greceşte).
Şi eu m-am tîmplat la această mărturie, Neculai Vîrnov Jigniceriu, martur. Vasile Busuioc Căpitan, martur, m-am tîmplat.
Şi după hotărîrea judecăţei ce am făcut care arată mai sus, am întărit şi noi cu iscălitura noastră ca să-şi stăpînească Ursachi Şoroagă, părţile de moşie ce arată mai sus, cu pace împreună cu neamurile lui.
(isc.) Ioan Cantemir Beizadea
Această mărturie găsindu-se de cătră mine în nişte hîrtii, care cunoscend că este a neamului Şorogeştii, am dat-o Polcovnicelului Gheorghe Şoroagă.
1821 Ghenarie 10.
Gheorghie Vîrnav Agă.
---------------------
Acest document în original, se află în proprietatea mea. Th. C.''
Sursa: ,,Uricariul sau Colecţiune de diferite acte care pot servi la Istoria Românilor'' - Vol. XVII de Theodor Codrescu - Iassi - Tipografia Buciumului Roman - 1891 -
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu