sâmbătă, 28 noiembrie 2015

Veteranii de război - istoria vie a Moineştiului



Marele istoric şi om politic român Mihail Kogălniceanu spunea: ,, astăzi nu numai că scriem, dar facem istoria ţării noastre.'' Parafrazând cuvintele lui Mihail Kogălniceanu, şi păstrând proporţiile, putem spune că veteranii de război, care cu decenii în urmă ,, au făcut istorie'' participând la luptele pentru reîntregirea patriei, pentru dezrobirea vetrelor strămoşeşti vremelnic cotropite de duşmani, astăzi îşi scriu propria lor istorie.  Istoria lor există prin faptele la care au fost părtaşi. Sunt faptele unor remarcabile personalităţi militare moineştene care merită să fie cunoscute şi preţuite de noi toţi.


Colonel (r) Milon I. Ioan -  s-a născut la 10 ianuarie 1927, în localitatea Văsieşti, a urmat Şcoala generală de 7 ani, după care în 1941 - 1943 a fost copil de trupă. În 1951 a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri armament şi muniţii Sibiu şi în 1956  Academia Militară Generală din Bucureşti. În calitate de ofiţer al armatei române a servit ţara timp de 36 de ani îndeplinind funcţii de răspundere pentru care a fost înaintat succesiv în gradele următoare inclusiv locotenent colonel şi decorat cu importante medalii şi ordine militare ale statului român. 
În 1990 a fost avansat la gradul de colonel în rezervă. Întrucât a făcut parte din Batalionul 1 Vânătorii de Munte Sinaia, unitate operativă în perioada 1943 - 1944, în temeiul legii nr. 44/1994 are calitatea de veteran de război. Este/fost component al Corului ,,Oituz'' şi a cadrelor din rezervă şi retragere din 1988. Fondator al organizaţiei A.N.V.R. Filiala ,,General Eremia Grigorescu'' judeţul Bacău.


Colonel (r) Bucur Grigore Costache - s-a născut la 15 iulie 1925 în Moineşti. Şi-a început studiile în localitatea natală, după care a urmat Şcoala de Ofiţeri, arma infanterie şi alte cursuri de specializare militare specifice intereselor armatei. În timpul carierei militare, până la ieşirea la pensie în anul 1980, a îndeplinit funcţii de răspundere pe linie de comandă, de birou şi secţie operaţii şi pregătire de luptă la divizie şi Armate în compartimentul personal-cadre, comisar militar raion - oraş şi şef mobilizare şi evidenţă resurse umane la Comisariatul militar judeţul Bacău. 
Pentru rezultate deosebite, a fost promovat în gradele următoare şi decorat cu medalii şi ordine militare ale statului român. Face/ a făcut parte din corul ,,Oituz'' al veteranilor şi cadrelor din rezervă. Fondator al Filialei veteranilor şi văduvelor de război din judeţul Bacău.


Trifan Gh. Ioan - s-a născut la 26 iulie 1921 la Moineşti, a luat parte la lupte pe frontul de est, a fost luat prizonier şi ţinut în captivitate până în 1945. Tatăl a participat la Primul Război Mondial. După terminarea războiului a practicat meseria de croitor, 44 de ani.


Veteran de război Bulinaru Pompiliu - economist - s-a născut la 29 iunie 1929 în Lucăceşti, într-o familie cu 3 copii. Tatăl a participat la Primul Război Mondial, iar la cel de al II-lea, cei 3 fii ai săi. A luptat pe frontul de est în Batalionul 3 Vânătorii de Munte, a fost luat prizonier în 1944 şi reţinut timp de 4 ani. Pentru merite pe câmpul de luptă a fost decorat cu ,,Coroana României'' în grad de cavaler cu panglică de virtute militară. 
După terminarea războiului şi revenirea din prizonierat a absolvit A.S.E. Ca economist a depus o activitate deosebită, fiind director la Banca Adjud, apoi la Tg. Ocna - Oneşti. 
La pensionare avea 41 de ani de muncă, din care 34 ca economist iar 7 ani de armată şi prizonierat. A fost unul din fondatorii subfilialei din Oneşti. A încetat din viaţă în anul 1994.


Căpitanul (r) Gheorghe Cojocaru - a plecat pe front, cu gradul de sublocotenent de rezervă în Regimentul 12 Dorobanţi, la 12 septembrie 1942. Timp de aproape o lună (26 oct. - 12 nov. 1942) s-a aflat în marea încleştare de forţe de la Cotul Donului, unde armata sovietică declanşase marea ofensivă din iarna anului 1942. Copleşiţi de superioritatea numerică şi tehnică a inamicului, la care s-au adăugat şi vitregiile unei ierni deosebit de grele, unităţile române au fost nevoite să se retragă spre Stalingrad, fiind integrate în Armata a VII-a germană. Peste 70 de zile a durat lupta inegală dintre forţele româno-germane aflate în încercuire şi armata sovietică. Epuizarea ultimelor rezerve de hrană şi muniţie ca şi, nu în ultimul rând, epuizarea fizică a oamenilor au dus la capitulare. La 2 februarie 1943 sublocotenentul Gheorghe Cojocaru a căzut prizonier. Au urmat apoi cei 8 ani de calvar în lagărele de prizonieri de la Beretovka, Oranki, Gorki, Nicolaev. 
Repatriat în mai 1951, a intrat în ţară pe la punctul de frontieră Sighet unde, în loc de cântece şi flori, a fost întâmpinat de securişti care l-au dus într-un alt lagăr, de astă dată românesc, de la canalul Dunăre - Marea Neagră.  Pentru vitejia şi curajul de care a dat dovadă pe câmpul de luptă, ofiţerul Gheorghe Cojocaru a fost decorat cu Ordinul ,,Coroana României'' cu spade şi cu panglică de Virtute Militară. 
Reîntors la viaţa civilă, şi-a reocupat catedra în învăţământ funcţionând ca profesor, director de şcoală, şef de secţie de învăţământ în raionul Moineşti. 
În 1990 veteranul căpitan (r) Gheorghe Cojocaru  a fost ales preşedinte al subfilialei A.N.V.R. Moineşti. În martie 1997 a încetat din viaţă.

Subfiliala A.N.V.R. Moineşti - preşedintele subfilialei  căpitanul (r) Ioan Pricopie, de profesie jurist,  a preluat această misiune de la fostul preşedinte căpitan (r) Gheorghe Cojocaru. Juristul Ioan Procopie născut la 5 decembrie 1919 a făcut parte din Regimentul 38 Infanterie cu care a luptat pe frontul de vest. 
Subfiliala a fost constituită în anul 1990. Fondatorii au fost: Gheorghe Cojocaru, Dumitru Ştefănescu, Gh. Ţigănaşu, Simion Roman, Simion Preutu, Vasile Gherasim.
Printre realizările marcante din acastă perioadă, se numără şi înălţarea în anul 1997 a unui monument închinat eroilor, amplasat în curtea bisericii din Lucăceşti. Aici ca şi în centrul oraşului Moineşti au loc sărbătoriri ale Zilei Eroilor şi alte manifestări omagiale: Ziua Victoriei, Ziua Naţională. Pe plăcile comemorative ale monumentului eroilor din Moineşti se află şi numele fraţilor Cucu Pavel şi Constantin, amândoi căzuţi la datorie pe frontul de răsărit.


Sursa: Istoria Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război - Filiala ,,General Eremia Grigorescu '' judeţul Bacău; Coordonator Prof. Colonel (r) Pintilie Hăineală; Editura Plumb, Bacău, 1999. Imaginea este preluată de aici.


Şirul pesonalităţilor moineştene care s-au afirmat în viaţa militară şi cetăţenească este probabil cu mult mai lung. Dacă mai ştiţi şi alte persoane, în afară de cele prezentate, puteţi să le faceţi cunoscute într-un comentariu. Mulţumim!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu