02 mai 2025

Biblioteci

 1898

„Înfiinţând o bibliotecă populară în comuna târgul Moineşti din judeţul Bacäü, Comitetul de iniţiativă, sub preşidenţia d-luí dr. G. Beldiman, medicul spitalului local, a căutat să respundă unei nevoi foarte mult simţită, procurând populaţiei din localitate şi din împrejurimi ocasia de a-şi cultiva spiritul şi sentimentele cu ştiinţa şi literatura, aşa de puţin respândite până acum in straturile populaţiei rurale.
Mijloacele însă de cari dispune pentru a ajunge la acest scop fiind cu totul restrînse, comitetul apelézá la sentimentele tuturor pentru progresul culturei poporului român, rugându-i să binevoiaseă a dărui pentru biblioteca populară din Moineşti operile ce ar crede corespunzetoare scopului urmărit.”

„Voința Națională”
sursa Arcanum


1956

Biblioteci de casă
„MOINEŞTI (de la corespondentul nostru). Într-o zi de sfîrşit de iunie, la poarta casei cu numărul 30 de pe strada I. C. Frimu din oraşul Moineşti, a apărut o tăbliță pe care stă scris: Biblioteca de casă nr. 1, deschisă zilnic între orele 8-10 şi 16-18.
Bibliotecile de casă, care au început să ia ființă și în oraşul Moineşti, primesc de la biblioteca raională un număr de 100-150 cărți. Ele sînt conduse de pionieri sau delegație de femei. Prima bibliotecă de acest fel din Moinești este condusă de pioniera Silvia Ştefănescu.
Bibliotecile de casă se înființează în scopul de a mijloci pătrunderea mai adîncă a cărților în rîndurile cititorilor, prin împrumutarea de cărți locuitorilor din imediata apropiere a bibliotecilor. Periodic, la cererea responsabilului, fondul de cărți al fiecărei biblioteci de casă se schimbă la biblioteca raională. În curînd numeroase alte biblioteci de casă vor fi deschise în oraşul Moineşti.” (1955)
sursa Arcanum
Întrebare: Unde era strada I.C. Frimu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu