13 mai 2025

Serbare la Căminul Cultural (1958)


    „În anii care s-au scurs de la 23 August 1944 încoace, mişcarea artistică de amatori a luat o dezvoltare fără precedent. Nenumărate talente din popor îşi manifestă aptitudinile pe scenele căminelor culturale din satele patriei noastre, răspîndind în cele mai largi mase minunatul folclor romînesc.

    Şi în satul Hîngani din comuna Moineşti, cu sprijinul organizaţiei de partid, sub îndrumarea cadrelor didactice, se desfăşoară o rodnică activitate culturală.
    Duminică 8 iunie. Pe uliţele satului, animaţie mare. O mulţime multicoloră stă în faţa căminului cultural. Dintr-o căruţă, o femeie în vîrstă întreabă curioasă:
    — Da’ ce-i mămucă, adunare ?
    — Este şi adunare mătuşă, dar mai întîi dăm noi spectacol pe scenă, îi răspunde plină de mîndrie o fetişcană cu cozile cunună în jurul capului.
    Un alt grup de fete îmbrăcate în frumoase costume naţionale, lucrate în culori vii (catrinţe bătute cu fir şi strînse pe trup), purtînd florile tinereţii în obraji şi priviri, îşi fac loc cu greu printre oameni.
    Sala căminului este neîncăpătoare. Au venit astăzi la serbare nu , numai oameni din Hîngani, ci şi din satele vecine.
    Hîngani este un sat mic, dar în el trăiesc mineri şi petrolişti harnici care sprijină cu entuziasm munca cultural-artistică. Printre cei din sală distingem pe moş Costică Purcaru din familia căruia vin patru fete la cămin, pe tov. Maria Bucur din casa căreia vin regulat la repetiţii două fete şi doi feciori şi pe mulţi alţii despre care s-ar putea spune numai vorbe frumoase.
    La ora 14,30 se ridică cortina şi pe scenă apare, frumos rînduit, cerul pe trei voci egale, feminine, care, sub conducerea tov. Dumitru Barcan, interpretează cîntece din repertoriul său, deocamdată nu prea bogat, dar bine ales ca : „Imnul partizanilor păcii din R.P.R.“, de I. Kirescu, „Semănătorii“ — pe versuri de V- Alecsandri, „Sub al păcii stindard“ de I. Kirescu, „Hora fetiţelor“, „Vals de primăvară“ şi altele.
    Cu mult talent au fost recitate poeziile : „Duşmancele“ de G. Coşbuc (Nela Manea) şi „Nu te-ai priceput“ de acelaşi autor (Lenuţa Purcaru).
De asemenea, nu putem trece cu vederea pe cei trei solişti vocali : Zamfira Sandu, Lenuţa Purcaru şi Simion Vrînceanu-Damian, care au interpretat frumoase romanţe şi cîntece populare.
    Echipa de jocuri, formată din 12 perechi a executat bine patru dansuri naţionale.
    Programul s-a încheiat cu piesa de teatru „Noră norişoară“, comedie într-un act de L. Groll, interpretată de tinerii : Simion Vrînceanu, Grigore Iftimoiu, Rodica Barbălată şi Tinţa Napa, despre care trebuie să spunem că au manifestat multă dragoste pentru munca culturală, renunţînd la orele de odihnă care li s-ar fi cuvenit după ceasurile de muncă în producţie.
FLORENŢA CIOBANU învăţătoare”


Flacăra Moineștiului 1958
sursa Arcanum

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu