Un capitol din această carte prezintă Bacăul la început de secol XX:
Linkul de unde poate fi descărcată cartea:
Un capitol din această carte prezintă Bacăul la început de secol XX:
Linkul de unde poate fi descărcată cartea:
Primele documente despre petrol
Vă mai amintiți pe unde erau OCL Alimentara, restaurantele scrise în anunțul publicitar?
Mai sunt persoane care își aduc aminte de cabanele din colonia Lucăcești?
După cum se vede i se spunea Valea lui Albot.
Un articol scris de Dorel Bălăiță în revista „Carpica” -2023
După mine, aș spune că sunt clădirile de la OMV-Petrom, Eritas din Lucăcești. Am verificat prin Google Street View pentru fotografia de sus. Mircea Dragomir
„Flacăra Moineștiului” -1956
„ De la Bacău tot înainte spre Tescani. Drum frumos care se ridică în cotituri tot mai sus.
Din amintirile lui Matila Ghyka în cartea sa „Curcubeie”
Constantin Rosetti-Tescanu(1881-1933) cu Maximilian Costin(1888-1938), cumnatul său - soțul lui Nelly. Fotografia a fost realizată la vila Meri-reședința lui Constantin.
Constantin Rosetti-Tescanu (1881-1933); fratele Marucăi;este îmbrăcat cu un sacou ecosez cu tăietură elegantă, cămașă cu guler înalt, mustața tunsă scurt. Verso: Photographie Francis de Jongh-Lausanne; Avenue de Theatre 6.
Despre Vila Meri: https://moinestipozitiv.blogspot.com/2019/01/vila-meri.html
Alte postări despre conacul de la Tescani din acest blog:
https://moinestipozitiv.blogspot.com/2019/09/pe-urmele-familiei-rosetti-tescanu.html
https://moinestipozitiv.blogspot.com/2019/03/costache-rosetti-tescanu.html
https://moinestipozitiv.blogspot.com/2019/11/alte-cladiri-cu-multe-amintiri-din.html
https://moinestipozitiv.blogspot.com/2020/02/regina-maria-la-tescani.html
Fiul unor "gospodari de pe Valea Trotușului" (n. 22 februarie 1882, sat Văsiești, comuna Moinești, județul Bacău - d. 2 iunie 1933 Moinești, județul Bacău), după cum se destăinuie într-una dintre povestiri, a absolvit cursurile primare și gimnaziale în localitatea natală, a urmat liceul la Bârlad și apoi la Universitatea din București unde și-a luat licența în drept.
Este avocat și magistrat în mai multe localități din
Moldova, judecător în comuna Càrligi,
prefect al orașului Ismail și primar al
comunei Moinești 1915-1919.
În memoria colectivă
a rămas datorită activității sale publice și scriitoricești.
sursa foto și text:"Personalități moineștene" Cornel Galben
Două dintre cărțile sale se pot descărca și citi în format pdf din următoarele linkuri, unde veți găsi fragmente în care povestește despre locurile natale la sfârșit de secol XIX :
„Călugărul Gherasim”
https://bcub.ro/lib2life/Calugarul%20Gherasim_Doinaru%20Alex%20Gheorghe_Bucuresti_1909.pdfJudecatoria tinutului Bacau. Marghioala fiica Lupului Balaci particularnic au vandut de veci jidovului Altâr sin Boroh Avrum o casa aflatoare in tinutul Moinesti pe loc cu bezmãn. Zapisul vanzarii s au intarit vremelniceste dar spre a sa face stiut legiuitilor pretendatori sa publica in termin de 6 luni.
"Isprăvnicia ținutului
Bacău prin raport cu numărul 18101 înștiințează
că zisul Iancu Haham din ținutul Moinești
la 25 a trecutei luni septembrie trimis fiind de dl aga Nicu Ghica cu 2650 lei
ca să-i ducă de la Moinești la satul Arămești
din ținutul
Romanului în trecere prin drumul din codrii Blăjeștilor,
după ce au trecut puțin de moșia
Băsești
la locul numit codrii Sacriesului (?), ieșindu-i înainte 2
făcători de rele l-ar fi batut împungandu-l cu cutițele.....și
i-au furat banii.”
https://www.facebook.com/photo?fbid=571518221856572&set=a.393551316319931
, Între acestea cazacii se vâră prin toate cărările și strimtorile ducătoare cătră Ardeal. În 28/16 un pichet de cazaci veni cătră Brașov până în Predeal, o jumătate oară departe de carantină Temișului și după unele cercetări ce făcură își luară drumul earăș cătră Sinaia pe Prahova în jos. Cătră Turnu Roșu veniră cazacii până la Râul-Vadului unde stă comanda de frontieră, întrebară de pusețiunile trupelor austriacă, apoi se reîntoarseră cătră Câineni; eară (iară) în acel sat jurații au primit poruncă că să grămădească fân și porumb de ajuns pentru călărimea rusească ce este să ajungă acolo. Din această împregiurare, precum și din altele judecându-se dă cu socoteală, că nu toate trupele muscălești câte operaseră în România mică s-au retras cu Linpandi la Ploiești, ci că o parte bună din ele au rămas în ținuturile de cătră Râmnicul Vâlcei, Pitești și Argeș spre a fi aproape de Turnu Roșu. Cel puțin știrile care străbat din acele părți ne întăresc întru acest prepus. La Câmpulung în dreptul Branului încă se așteptau trupe muscălești în zilele acestea. -- În ținutul Moldovei de cătră pasul Ghimeș sau văzut pe la 21 iuniu un colonel rusesc din generalștab cu doi ofițeri subalterni, după care mai târziu veni încă și un general, carii apoi cercetară locurile de la Moinești spre Ghimeș. Mai în scurt muscalii spionesc și deseamnă (desenează) mai multe ținuturi și pasuri de-ale Ardealului. Cât ține de la Moinești și Copucești până la Roman stă o trupă că de 30 mii muscali cu călărime și artileriă (artilerie) multă".
La capătul ploii, a stat ieri (22 ianuarie 2023) Cimitirul Filantropia şi la capătul unui drum tocmai din Moineşti la Bucureşti am găsit moineşteni pe care i-am vizitat după multă vreme.